مقاله در مورد معرفی امنیت زیستی بعنوان روشی برای كاهش بیماریهای عفونی
دسته بندی | پزشکی |
فرمت فایل | docx |
حجم فایل | 96 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 219 |
مقاله در مورد معرفی امنیت زیستی بعنوان روشی برای كاهش بیماریهای عفونی
با وجود بهبود شرایط زندگی هنوز هم بیماریها پس ازبلایای طبیعی مهمترین عوامل آسیب زنندهای بشمار میآیند كه تاكنون مهار نشدهاند و خسارات مالی و جانی فراوانی به بار میآورند. بیماریها این دشمنان قدیمی ك احتمالاً قدمتی برابر با ظهورحیات برروی زمین دارند معلول علتهای گوناگونی هستند. این مفهوم كه بعضی نشانهها و بیماریها دارای علت هستند یك باور باستانی به قدمت تاریخ مكتوب است. بنا به اعتقاد مرمم آركاردیا( 2500 سال قبل از میلاد مسیح) اگر شخصی بیمار میشد یا تقصیر خود او بود( بعلت ارتكاب گناه) یا اینكه براثر عوامل بیرونی بیمار شدهبود، از قبیل بوهای بد، سرما، ارواح خبیثه، و یا خدایان، سالیان سال پژوهش در علوم پزشكی دلایل ایجاد بیماریها را تا حدود زیادی مشخص كردهاست. دردنیای امروز دودسته اصلی عوامل سببساز، شناسایی شدهاند:
درون زایا ارثی و برونزا یا اكتسابی، شناسایی یا كشف علت اولیه هنوز مبنایی است كه براساس آن یك تشخیص میتواند مطرح گردد یك بیماری شناخته شود و درمانی یا روشی برای رهایی از آن پایهریزی شود. اما امروزه این مفهوم كه هر بیماری یك عامل ایجادكننده دارد دیگر قانعكننده نیست. روشن است كه عوامل ژنتیكی، بوضوح در برخی بیماریها متداول زیست محیطی مانند روندهای سرطانزایی، دخالت دارند، در ضمن محیط زیست نیز اثرات مهمی بر بعضی بیماریهای ارثی دارد(13). ا ز میان این گروه بیماریهای اكتسابی مطرحتر و متداولتر هستند و طیف وسیعتری از جوامع را درگیر و مبتلا میكنند. عواملی كه سبب بروز این بیماریها میشوند شامل عوامل فیزیكی، شیمیایی زیستشناختی و روانشناختی هستند و نه تنها در زمینه آسیبشناسی بیماریهای انسانی مطرح میشوند، بلكه بعنوان عوامل آسیبرسان عمومی برای تمامی موجودات زنده عالی محسوب شدهاند و در صنعت طیور نیز نقش مهمی دارند. بطوركلی عوامب فیزیكی محیط عبارتند از: گرما( حرارت)، سرما(برودت)، رطوبت، فشار، نور، سروصدا، ارتعاشات و ضربهها و تشعشعات باید گفت كه اگر این عوامل از حدود لازم و قابل تحمل بالاتر و زیادتر بوده و یا در بعضی از مواقع در صورتی كه از حدود توصیهشده در استانداردها كمتر یا پائینتر باشند ایجاد عوارض و یا مسائل خاصی را خواهند نمودو لازم است كه در هر مورد به رفع نقیصه اقدام شود(20).
بطوركلی در محیطكار تأمین سلامت تولیدكنندگان و بالارفتن سطح تولید مورد نظر كارشناسان و صاحبان منافع و ضامن بازدهی اقتصادی بیشتر است و در این راه وجود هوای كافی، تأمین نور مناسب و حرارت لازم در درجه اول اهمیت بویژه در صنعت طیور خواهد بود.
مواد محرك و التهابآوری همچون گاز آمونیاك، تركیبات خفهكنندهای مثل مونوكسیدكربن ناشی از سوخت ناقص گازوئیل ذرات معلق مثل گردوغبار و مواد شیمیایی خورنده وسوزاننده مثل ضدعفونیكنندههای قوی متداولترین عوامل شیمیایی بیماریزا برای پرندگان در سالنهای پروش هستند. اختلالات تغذیهای را نیز میتوان جز این دسته طبقهبندی نمود.عوامل زیستشناختی به تمام اشكل حیات از تركیبات (مانند پروتئینها) و ویروسها، باكتریها و قارچها و تكیاختهایها تا كرمهای انگلی چند سانتیمتری اشاره میكند علاوه بر این دستجات گوناگونی از بندپایان وجود دارند كه انگل خارجی هستند و میتوانند از یك صدمه كوچك به پوست تا یك كمخونی كشنده را ایجاد نمایند. این عوامل از دو جهت حائز اهمیت و بررسی هستند. نخست به دلیل زیانهای اقتصادی و فروانی كه با مرگومیر طیور و یا كاهش شدید و بازدهی تولید برجای میگذارند و در نهایت بخاطر تأثیری كه بر سلامت عمومی جامعه دارند؛ مهم و مورد توجه هستند. هرچند كه احتمال انتقال بیماری ازماكیان كمتر از سایر حیوانات پرورشی و از میان بیماریهای مشترك ثبت شدهاند نیز مواردی چون آلودگی با جرب یا قارچ و یا سب بسیار نادر هستند و فقط مواردی چون آلودگی محصولات نهایی با باكتریهای كامپیلوباكترر، سالمونلا، اشرشیاكولاویرسینا اهمیت دارند، بازهم این مسئله بعنوان یك خطر جدی مطرح میشود. ضرورت مهار برخی از عوامل زیستشناختی چون ویروس آنفولانزای طیور در آن هنگامر مشخصتر میشود كه احتمال انتقال ویروس را به انسانها و حتی از فردی به فرد دیگر مدنظر قرار گیرد. بویژه با توجه به این شیوع اخیر سویه فوق حاد H7N3 در كشور پاكستان و حضور تیپ N2 وH در مرغداریهای صنعتی ایران و در چرخشبودن دو تحت تیپ مذكور در منطقه و امكان انتقال سویههای دیگر از شرق دور و چین و روسیه به ایران كه بوسیله پرندگان مهاجر امكانپذیر است و احتمال بازآرائی ژنتیكی و ویروسهای بومی؛ توجه به پایش عوامل زیست شناختی بیماریزا همچون این نمونه بسیار لازم و حیاتی است.
trol
مقاله در مورد معرفی امنیت زیستی بعنوان روشی برای كاهش بیماریهای عفونیمعرفی امنیت زیستی بعنوان روشی برای كاهش بیماریهای عفونی